Câteva mii de pelerini au venit la Mănăstirea Hadâmbu în noaptea de Înviere din dimineaţa de duminică, 24 aprilie 2022. Imediat după miezul nopţii, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul aşezării monahale din Dealul Mare, a ieşit prin Sfintele Uşi Împărăteşti pentru a oferi lumina credincioşilor veniţi din ţară şi din străinătate la acest moment liturgic.
Lumina oferită celor prezenţi, aprinsă de pe Sfânta Masă, care simbolizează mormântul Domnului Hristos, a fost din cea care a ajuns din Ierusalim în ţara noastră la Bucureşti şi apoi la Iaşi. Cu emoţie sfântă şi cu multă credinţă în Înviere, aceasta a ajuns în mâinile creştinilor. Soborul slujitorilor, din care au mai făcut parte protosinghelul Iorest Goraş, ieromonahul Gherontie Nistor şi ieromonahul Arsenie Ştefan, s-a îndreptat apoi spre exteriorul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului”, în dangătul clopotelor măreţii clopotniţe. Aici a fost proclamată Învierea şi s-a citit Sfânta Evanghelie de la Matei 28, 1-16.
A urmat procesiunea cu prapuri şi cruci în jurul locaşului de închinăciune, în timp ce s-a cântat de mai multe ori „Hristos a înviat!”. În faţa uşilor bisericii s-a purat apoi dialogul nopţii de Înviere, aşa cum este rânduiala în această zi.
Soborul preoţilor şi credincioşii au intrat în biserică, ca semn al biruinţei lui Hristos asupra morţii şi asupra iadului, unde a continuat Utrenia.
Timp de câteva ceasuri, copiii, tinerii şi oamenii încărcaţi de ani care au conştientizat măreţia celei mai mari sărbători a creştinătăţii, s-au rugat împreună cu părinţii mănăstirii, ascultând şi cântând împreună cu strana frumoasele cântări din această noapte.
La momentul Chinonicului, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a citit Pastorala la Învierea Domnului a Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În timp ce pelerinii au primit pâinea sfinţită cunoscută sub denumirea de „paşti”, părintele stareţ Nicodim a adresat câteva gânduri în cel de-al 32-lea an în care săvârşeşte, cu mijlocirea Maicii Domnului, sfintele slujbe din noaptea de Înviere.
Programul liturgic s-a încheiat pe esplanada din faţa catedralei Mănăstirii Hadâmbu cu sfinţirea ouălor, a cărnurilor şi a brânzei.
Există pelerini care particită de 32 de ani la Înviere în aşezarea monahală din Schitul Hadâmbului sau care pot număra doar anii în care nu au reuşit să ajungă aici în această noapte sfântă. Pe lângă harul, bucuria şi pacea revărsate de Mântuitorul Hristos, la Mănăstirea Hadâmbu s-a adăugat şi binecuvântarea Maicii Domnului. Aceasta deoarece, în străvechea aşezare monahală din Dealul Mare, se află icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care a izvorât mir de mai multe ori, după cum Maica Domnului, când Iisus a fost pus pe cruce, jelea şi plângea cu lacrimi şiroaie.
Slujbele frumoase continuă în aceste zile la Mănăstirea Hadâmbu, când cei de departe şi cei de aproape vin în acest loc, altă dată părăsit şi uitat, atât pentru rugăciune, cât şi pentru linişte şi frumuseţe. (Constantin Ciofu)