Hramul Mănăstirii Voroneț, serbat prin Liturghie arhierească

Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit marţi, 26 aprilie 2022, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Voroneţ din oraşul Gura Humorului, judeţul Suceava.

În această zi, a fost serbat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, hramul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al aşezării monahale. La orele dimineţii, Părintele Episcop Damaschin Dorneanul a fost întâmpinat de soborul slujitorilor, de obştea monahală şi de maicile stareţe de la mai multe mănăstiri bucovinene. Ierarhul s-a închinat în locaşul de închinăciune aflat în straie de sărbătoare, iar apoi a săvârşit Sfânta Liturghie pe scena special amenajată în incinta aşezării monahale. Răspunsurile la strană au fost oferite de monahiile de la Mănăstirea Voroneţ, dirijate de stavrofora Gabriela Platon, stareţa aşezământului monastic. Câteva sute de pelerini au participat la slujbă, mulţi dintre aceştia purtând costume naţionale. Numeroşi copii au primit la momentul potrivit Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos.

După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Episcop-vicar Damaschin Dorneanul a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre Evanghelia de la Luca 24, 12-35, în care se face referire la întâlnirea Mântuitorului înviat cu Ucenicii Luca şi Cleopa. În acelaşi timp, Preasfinţia Sa a făcut referire la viaţa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În cadrul slujbei, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor la hirotonit ieromonah pe ierodiaconul Daniil Răchită pe seama Chiliei „Sfântul Ghelasie” – Costileva de Jos, comuna Ulma, ce aparține de Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Stavrofora Gabriela Platon a mulţumit la final tuturor pentru că au împodobit prin prezenţa lor hramul Mănăstirii Voroneț. Oamenii au primit din partea obștii monahale câte un pachet consistent cu alimente, pentru ohihna sufletului stavroforei Irina Pântescu, întâia stareță a Mănăstirii Voroneț. 

Mănăstirea Voroneţ a fost ctitorită în anul 1488 de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, fiind cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară şi exterioară deosebită. Aşezarea monahală face parte din monumentele româneşti trecute în patrimoniul mondial UNESCO. La Mănăstirea Voroneţ este înmormântat Sfântul Daniil Sihastrul, care a fost duhovnicul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Pictura exterioară a Mănăstirii Voroneţ a fost resfinţită pe 14 septembrie 2008 de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. În interior şi exterior, biserica Mănăstirii Voroneţ este înfrumuseţată cu picturi în frescă de o deosebită valoare artistică. Pictura interioară a fost făcută în 1494. Veşmântul de pictură exterioară i-a fost lucrat în 1547, când a fost adăugat şi pridvorul de eruditul mitropolit Grigorie Roşca. Planurile iconografice au fost zămislite în mintea acestui mitropolit al Moldovei, care se odihneşte în pridvorul Mănăstirii Voroneţ. Este cunoscut în lume pentru albastrul de Voroneţ, culoare intrată în galeria culorilor universale, un albastru care după sute de ani este tot atât de frumos, renumită fiind pictura Judecăţii de Apoi. (Constantin Ciofu)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *