Liturghie arhierească în cinstea Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Voroneţ

În ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, joi, 27 iulie 2023, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Voroneţ din oraşul Gura Humorului, judeţul Suceava. Ierarhul a fost întâmpinat în faţa Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de stavrofora Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ, şi de soborul slujitorilor, în dangătul clopotelor şi al cântării „Pre Stăpânul”. Preasfinţia Sa a îngenuncheat apoi la mormântul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul şi s-a închinat la icoanele din străvechiul locaş de închinăciune ctitorit de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Slujba a fost oficiată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, cu prilejul împlinirii a 45 de ani de la tunderea în monahism a stavroforei Irina Pântescu, întâia stareţă a Voroneţului. De asemenea, tot în această zi, s-au aniversat cinci ani de când vrednicul de pomenire Arhiepiscop Pimen a hirotesit-o stareţă a aşezământului monastic pe stavrofora Gabriela Platon.

Glasurile îngereşti ale monahiilor au oferit în cadrul Sfintei Liturghii răspunsurile liturgice, iar credincioşii prezenţi în număr mare la acest moment duhovnicesc s-au alăturat rugăciunilor înălţate de către ierarhul venit de peste Prut.

În cuvântul de învăţătură adresat pelerinilor, Părintele Episcop Antonie a menţionat că Sfântul Mare Mucenic Pantelimon a vindecat de-a lungul vremii foarte mulţi oameni. De asemenea a amintit că foarte mulţi medici îl cheamă în rugăciunile lor pentru a-i ajuta în vindecarea celor aflaţi pe patul de spital.

Stavrofora Gabriela Platon a făcut referite în cuvântul adresat la semnificaţia zilei de 27 iulie pentru Mănăstirea Voroneţ şi i-a oferit Preasfinţiei Sale un engolpion cu chipul Maicii Domnului.

Un gând de felicitare pentru stavrofora Gabriela Platon a transmis din partea obştii monahale stavrofora Elena Simionovici.

La mormântul stavroforei Irina Pântescu, Părintele Episcop Antonie a oficiat slujba Parastasului. Toţi cei prezenţi au primit pachete cu alimente pentru odihna sufletului celei ce mai bine de trei decenii s-a îngrijit să fie „o stareţă rugătoare, luptătoare şi harnică”, cum a numit-o Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În urmă cu cinci ani de zile, la privegherea Sfântului Pantelimon, stavrofora Irina a rânduit-o pe stavrofora Gabriela să poarte crucea străreţiei Mănăstirii Voroneţ. Anul trecut, Măicuţa s-a mutat în lumina cerească şi a încredinţat întru totul obştea stavroforei Gabriela, pentru a continua cu aceeaşi râvnă şi dragoste slujirea înaintaşilor.

Advertoriale.pro

Felicitari manastirii Voronet pentru toti acesti aniversari importante! Sper ca Sfintii Mucenici si Cuviosii cu care aceasta manastire este legata au staruit inaintea lui Dumnezeu pentru a veghea asupra lor si a cauta sa le ofere mangaiere si sprijin duhovnicesc. Sfantul Mare Mucenic Pantelimon sa-i lumineze calea in fiecare zi a vietii lor. Amin!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *