Tură fotografică la Probota şi Pocrov

Cinci membri ai Clubului Fotigrafilor Iaşi au participat în ziua de sâmbătă, 21 ianuarie 2017, la o tură foto la Mănăstirea Probota şi la Schitul Pocrov al Mănăstirii Neamţ. Anotimpul în care ne aflăm ne-a oferit posibilitatea de a realiza imagini deosebite în cele două aşezări monahale, dar şi de a ne da cu sania.
Fiecare anotimp are un farmec aparte, iar lumina oferă fotografului ceva nou în fiecare zi. Iarna are puţine ore de lumină, aşa că trebuie să profiţi de ele pentru a surprinde cadrele de care ai nevoie sau pe care simţi că trebuie să le tragi în aparat. Cinci membri ai Clubului Fotografilor Iaşi (Alexandru Pohaţă, Florin Aioanei, Beatrice Constantinescu, Mihaela Ajităriţi şi Constantin Ciofu) s-au hotărât în miezul nopţii de vineri, 20 ianuarie spre sâmbătă să pornească la drum într-o tură foto. Subiectul pe care l-au urmărit cei cinci fotografi a fost „îmbrăţişarea”, întrucât 21 ianuarie, este Ziua Îmbrăţişărilor. Primul obiectiv a fost acela de a fotografia una din cele mai vechi mănăstiri din judeţul Suceava, aflată la Probota. Ghid ne-a fost maica Iustina, care, prin amabilitatea stavroforei Marina Ţurcanu, stareţa mănăstirii, ne-a oferit detalii despre Mănăstirea Probota şi ne-a permis să fotografiem atât interiorul cât şi exteriorul locaşului. Mănăstirea se află în localitatea Probota, judeţul Suceava, la cinci kilometri de oraşul Dolhasca, la 20 de kilometri de Paşcani, la 30 de kilometri de Fălticeni şi la 45 de kilometri de Suceava. A fost inclusă în anul 1993 în Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural(UNESCO) atât pentru unicitatea artistică a acestui monument,cât şi pentru calitatea lui de exemplu remarcabil al unui tip structural caracteristic unei epoci istorice. Mai multe detalii: http://www.manastireaprobota.ro.
Vizitarea mănăstirii a fost urmată de o tură cu sania. Cele trei sănii au fost „procurate” de la elevii şcolii din Probota, aflaţi în timpul orei de sport. Cei cinci membri ai clubului au realizat în schimbul „închirierii” săniilor câteva imagini cu posesorii acestora (pentru poza de profil de pe FB). A urmat un prânz cu de toate în parcarea unui magazin din Paşcani şi deplasarea către Schitul Pocrov din judeţul Neamţ, unde ne-am grăbit să ajungem pentru a mai prinde un pic de lumină. După ce am lăsat maşina înainte de prima pantă abruptă ce duce spre schit, am mers pe jos câteva sute de metri. Aici am fost întâmpinaţi de ieromonahul Ambrozie Ghinescu, egumenul schitului, care ne-a oferit o masă caldă. Ne-am închinat în biserica şi paraclisul aşezării monahale, iar apoi am realizat câteva imagini cu priveliştea minunată de la Pocrov. „În fotografiile noastre, subiectul principal a fost noțiunea de îmbrățișare. Și noi chiar am reușit să facem asta: am reușit să „îmbrățișăm” o zi de weekend în afara orașului, departe de zgomotul și de tumultul obișnuit. Am reușit să ne acceptăm pe noi mai mult și să creăm prietenii mai strânse, am reușit să „îmbrățișăm” amintirile de la săniuș din copilărie și asta ne-a schimbat nu doar în niște fotografi mai buni, dar ne-a și împlinit puțin mai mult”, s-a exprimat Beatrice Constantinescu. Tura foto de la Probota şi Pocrov a fost una spontană,dar reuşită, mai ales că vremea a ţinut cu noi. Am avut parte de multe situaţii hazlii pe traseu, astfel că abia aşteptăm o nouă seară pentru ca o idee spontană să se transforme într-o ieşire în afara oraşului care să ne bucure pe toţi. (Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi) 

 

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *