Stavrofora Irina Pântescu, omagiată la 91 de ani la naștere

La Mănăstirea Voroneţ din oraşul Gura Humorului, judeţul Suceava, s-a oficiat duminică, 24 septembrie 2023, Parastasul pentru stavrofora Irina Pântescu. Omagierea celei dintâi stareţe a aşezării monahale ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, a fost precedată de Sfânta Liturghie. Părintele profesor universitar doctor Mihai Vizitiu a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”.

Cu prilejul împlinirii a 91 de ani de la naştere, stavrofora Irina Pântescu, întâia stareţă a Mănăstirii Voroneţ, mutată la Domnul pe 7 martie 2022, a fost comemorată prin rugăciune. Pentru vrednica monahie s-au înălţat rugăciuni atât în timpul Sfântei Liturghii din Duminica a 28-a după Rusalii (duminică, 24 septembrie 2023), cât şi la mormântul situat în apropierea Paraclisului „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”, ctitorit de către stavrofora Irina. Cele două slujbe au fost săvârşite, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, de către părintele profesor universitar doctor Mihai Vizitiu, cadru didactic emerit al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, împreună cu un sobor de preoţi şi un diacon. Părintele profesor a răspuns invitaţiei stavroforei Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ, de a sluji în străvechea ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, cunoscută şi sub denumirea „Capela Sixtină a Orientului”. După citirea Sfintei Evanghelii, părintele profesor Mihai Vizitiu a explicat Evanghelia pescuirii minunate a Duminicii a 28-a după Rusalii, de la Sfântul Evanghelist Luca. Apoi, a făcut referire la personalitatea stavroforei Irina Pântescu, cea care a fost aleasă de Biserică, prin rânduiala lui Dumnezeu, să redeschidă Mănăstirea Voroneţ în anul 1991.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele profesor Mihai Vizitiu a mulţumit Părintelui Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântarea acordată şi pelerinilor care s-au rugat împreună cu slujitorii. Stavrofora Gabriela Platon şi-a arătat recunoştinţa faţă de părintele profesor atât pentru oficierea Sfintei Liturghii, cât şi pentru cuvântul de învăţătură. În continuare, părintele Bogdan Pricop, consilier juridic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a citit textul Ordinului „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”, acordat părintelui profesor Mihai Vizitiu, la propunerea stavroforei Gabriela Platon. 

Părintele profesor Mihai Vizitiu a mulţumit Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor și stavroforei Gabriela Platon, pentru distincţia conferită, manifestându-și dorinţa de a reveni la Mănăstirea Voroneţ. Stavrofora Gabriela Platon a amintit celor prezenţi că pe data de 28 septembrie 2023, se împlinesc 91 de ani de la naşterea vrednicei de pomenire stavrofore Irina Pântescu, care a instiuit tradiţia pomenirii răposaţilor din familiile monahiilor de la Voroneţ. La mormântul stavroforei Irina Pântescu, soborul părinţilor a oficiat slujba Parastasului, în prezenţa obştii monahale şi a numeroşi credincioşi. Oamenii au primit la final câte un pachet consistent cu alimente, pregătit cu multă trudă pentru acest moment duhovnicesc.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *