Tură foto în câteva oraşe din Franţa

În perioada 17-25 octombrie 2017, doi membri ai Clubului Fotografilor Iaşi (Constantin Ciofu şi Vlad Colotilă) s-au aflat într-un periplu fotografic în câteva oraşe din Franţa. Prin intermediul Asociaţiei „Normandie – Moldavie” – Saint-Pierre les Elbeuf, s-au vizitat oraşele Saint Pierre Les Elbeuf , Elbeuf, Rouen, Etretat, Le Havre, Paris şi Honfleur. Programul acestui periplu a cuprins şi vernisarea unui film documentar despre Castelul Bran, precum şi o expoziţie de fotografie.

Vlad Colotilă: „Mă bucur foarte mult că am avut parte de o astfel de experiență, ținând cont că nu am mai fost în Franța până acum! Am învățat cred din această călătorie, atât despre țară, oameni, cultură, cât și despre lucrurile obișnuite pe care le facem, zilnic. Să realizez un film informativ și alături de ea să fie atașată și o expoziție de fotografie, este mult de lucru, dar totuși este prima oară când o parte din muncă mea este expusă într-o țara străină și vizionată de oameni cu altă mentalitate. Mereu când mă voi gândi la Franța, îmi voi aduce aminte de spațiile verzi, curățenia de peste tot, Sena, activitățile oamenilor, casele specifice regiunei în care am călătorit dar și de peripețiile pe care le-am avut. Am reușit totodată, să văd interiorul unei case, și anume casă doamnei Marie Noel. O casă că un muzeu! Mereu când mă aflăm acolo simțeam că cineva lipsește, cineva care a fost un geniu și anume soțul doamnei. Spun asta pentru că am fost uimit prin ceea ce a lăsat și a rămas în acea casă: fotografii vechi, tablouri pictate de el (deși nu era pictor), masă cu lucrurile minimaliste, laboratorul foto și multe alte obiecte simbolice. Acolo puteți găsi toată povestea lor de la Războiul din Algeria până în prezent. Mulțumesc frumos celor care mi au oferit șansa, să învăț atât de multe lucruri și au susținut acest proiect în orice mod, pentru a fi finalizat cu succes!”.

Constantin Ciofu: „De mai mulţi ani îmi doream să ajung în ţara Turnului Eiffel. Dupa nefericitele evenimente din ultima perioadă, chiar îmi luasem gândul de la o potenţială vizită în Franţa. Programul de vizitare al câtorva oraşe din Normandia dar şi al Parisului, a fost destul de solicitant. Vremea a fost prietenoasă în primele zile, dar am avut parte şi de ploaie şi vânt. Am rămas impresionat de modul cum sunt conservate şi promovate arhitecturile caselor din Normandia. Este interesant cum oamenii de acolo ştiu să preţuiască fiecare fărâmă de istorie şi de cultură moştenită. Dacă mergi în Franţa, trebuie să ai suficient spaţiu pe cardurile de memorie, pentru că subiectele se ivesc aproape la tot pasul. Oamenii sunt deschişi şi amabili, cu un simţ al umorului şi cu mult bun simţ. Nu cred că mă voi întoarce curând în Franţa, dar dacă se va ivi o ocazie bună o voi face!”.

 

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *