Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii “Mihai Eminescu” a găzduit duminică, 15 ianuarie 2017, o serie de manifestări culturale şi religioase cu prilejul împlinirii a 167 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu. Clubul Fotografilor Iaşi a fost partener în cadrul acestor manifestări, prin participarea la expoziţia Taberei de de artă fotografică „Căutându-l pe Eminescu” – Ipoteşti 2016.
La Botoşani, Vorona şi Ipoteşti s-au desfăşurat în perioada 13 -15 ianuarie 2017, Zilele Eminescu, ediţia 48-a. Clubul Fotografilor Iaşi (CFI), alături de Clubul Fotografilor „FOCUS” din Botoşani şi de artistul fotograf Andrei Baciu, a participat la programul manifestărilor organizate în incinta Memorialului Ipoteşti. În după-amiaza zilei de sâmbătă, 14 ianuarie 2017, 12 membri ai CFI (Mirela Grosu, Oana Zobu, Mihaela Ajitariţi, Mona Oanea, Bianca Adiaconiţei, Marius Balan, Alexandru Pohaţă, Ionuţ Rebegea, Florin Aioanei, Vlad Colotilă, Nicu Apostu şi Constantin Ciofu), au mers într-o tură foto în apropierea memorialului. Locaţia a fost aleasă de artistul fotograf Andrei Baciu. „Este esenţial să-ţi placă să fii într-un loc anume. Fotografia trebuie să fie o prelungire a prezenţei tale. Astfel, vei găsi lucruri interesante. Poate că nu am creat nicio capodoperă în seara asta, dar cred că am descoperit nişte idei”, a spus Andrei Baciu.
Legătura dintre poezie şi fotografie
Duminică, 15 ianuarie 2017, membrii Clubului Fotografilor Iaşi au participat la Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Ipoteşti, satul unde s-a născut marele poet, şi la Slujba Parastasului pentru Mihai Eminescu. În Sala „Horia Bernea” a memorialului a avut loc în jurul prânzului vernisarea expoziţiei Taberei de de artă fotografică „Căutându-l pe Eminescu” – Ipoteşti 2016. Aceasta a fost organizată de Memorialul Ipoteşti, reprezentată de dr. Ala Sainenco, managerul instituţiei, Clubul „Focus” al fotografilor din Botoşani şi de Clubul Fotografilor Iaşi, reprezentat la acest eveniment de 12 fotografi ieşeni. Manifestarea a fost posibilă prin implicarea lui Relu Oneaga (Memorialul Ipoteşti) şi consulantului artistic Liliana Grecu (Memorialul Ipoteşti). Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, a vorbit în cuvântul său despre legătura dintre farmecul poeziilor lui Eminescu şi fotografiile expuse: „Trebuie preţuit felul în care tinerii fotografi văd lumea din jurul lor. Ei au reuşit să fie individuali, astfel că este de preciat că au ceva de spus în lumea de azi. Există o legătură între farmecul poeziilor lui Eminescu şi aceste fotografii. Clipa are un farmec deosebit, dar în acelaşi ea poartă şi o tragedie pentru că trece”.
„Fotografia are harul de a te dezrobi”
În acelaşi timp, artistul fotograf Andrei Baciu a amintit de lirismul din imaginile expuse: „Există în demersul nostru un dublu lirism. Unul ţine de prezenţa noastră la Ipoteşti, iar celălalt ţine de căutarea unei persoane absente – Eminescu. Fotografia are harul de a te dezrobi, dacă vrei tu ca fotograf sau ca privitor. Ea este o întâlnire la jumătate, asemeni poeziei”. Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi, a remarcat că în imaginile expuse privitorul îl poate găsi pe Mihai Eminescu, mai ales că acestea au surprins în mare parte locurile pe unde a umblat marele poet naţional. În acelaşi timp, Constantin Ciofu a mulţumit conducerii Memorialului Ipoteşti şi celor care s-au implicat în organizare. Un gând de recunoştinţă a fost îndreptat către artistul fotograf Andrei Baciu, pentru efortul de a veni la vernisajul expoziţiei de fotografie. La final, s-au prezentat autorii lucrărilor expuse: Larisa Maxim (Iași), Ionuț Rebegea (Iași), Alexandru Pohaţă (Iași), Constantin Ciofu (Iași), Radu Stoica (Iași), Nicu Apostu (Iași), Florin Aioanei (Iași), Maria Mirela Grosu (Iași), Matar Khaled (Iași), Marius Balan (Iași), Andrei Baciu (Măgurele, Prahova), Ana Năstase (Ploiești), Ana A. Negru (Brașov), Mircea Samoilă (Brașov), Liviu Gherman (Iași), Andrei Florin (Botoșani), Ovidiu Porohniuc (Botoșani), Claudiu Porfir (Botoșani).
Recunoştinţă faţă de organizatorii evenimentului
Părintele Ştefan Ciobanu, de la Parohia Cerviceşti, judeţul Botoşani, a amintit de prezenţa fotografilor din cadrul Taberei „Căutându-l pe Eminescu” – Ipoteşti (14-17 iulie 2016) în biserica monument istoric din Cerviceşti: „A fost o mare bucurie să-i primim pe aceşti tineri expozanţi în biserica noastră în vara anului trecut. Imaginile cu locaşul de închinăciune monument istoric din Cerviceşti se datorează în mare parte arhitectului Ştefan Sturdza. El a făcut posibilă refacerea bisericii noastre cu ajutorul ultimului decendent din familia Miclescu, domnul Radu Alexandru Miclescu, care a finanţat lucrările de reabilitare”. Clubul Fotografilor Iaşi mulţumeşte Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii “Mihai Eminescu”, reprezentată de dr. Ala Sainenco, managerul instituţiei, lui Relu Oneaga (Memorialul Ipoteşti), artistului fotograf Andrei Baciu şi doamnei Liliana Grecu (Memorialul Ipoteşti). (C.C.)