Ziua naţională a medicului veterinar, serbată în Parohia Vânători-Popricani

Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, alături de un sobor de preoţi, a săvârşit duminică, 14 mai 2023, Sfânta Liturghie în Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” – Vânători-Popricani, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi. Cu acest prilej, s-a marcat Ziua naţională a medicului veterinar.

În Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” a Parohiei Vânători-Popricani, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi, a fost marcată duminică, 14 mai 2023, Ziua naţională a medicului veterinar (15 mai). La orele dimineţii, în dangătul clopotelor, a fost întâmpinat de către soborul slujitorilor Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi. Ierarhul a binecuvântat pâinea şi sarea, iar apoi a intrat în sfântul locaş. Aici, a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi un diacon, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi părintele protopop emerit Constantin Andrei. La slujbă au participat, pe lângă enoriaşii parohiei, cadre didactice de la Facultatea de Medicină Veterninară a Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Antonie a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica Samarinencei.

Părintele paroh Alexandru Roman a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru rugăciunile înălţate în cadrul Sfintei Liturghii şi a menţionat că în fiecare an, la mijlocul lunii mai, breasla medicilor veterinari vine să mulţumească lui Dumnezeu pentru binefacerile primite şi să se roage pentru dascălii mutaţi în lumea veşniciei.

Programul liturgic a continuat cu un Te Deum oficiat de către Episcopul de Bălţi. În cadrul slujbei s-a citit pomelnicul tuturor profesorilor ortodocşi de la Facultatea de Medicină Veterninară din Iaşi.

Apoi, în pronaosul locaşului de închinăciune, ridicat cu multă jertfă prin implicarea ctitorilor şi a donatorilor, s-a săvârşit Parastasul pentru dascălii mutaţi la Domnul.

Preasfinţitul Antonie a apreciat iniţiativa profesorilor de a se reuni cu prilejul Zilei naţionale a medicului veterinar.

Profesorul universitar doctor Gheorghe Săvuţa, directorul Şcolii Doctorale a Facultăţii de Medicină Veterinară din Iaşi, a remarcat că la ridicarea bisericii din Vânători a contribuit şi breasla medicilor veterinari care sunt şi cadre didactice.

La ieşirea din locaşul de închinăciune, oamenii au primit câte un pachet cu alimente. Rugăciunile de slavă aduse lui Dumnezeu în cea de-a cincea duminică după Paşti în Parohia Vânători, pentru cei vii şi pentru cei adormiţi, pe o vreme deosebit de frumoasă de primăvară, au bucurat inimile tuturor celor prezenţi. Atât enoriaşii, cât şi familia părintelui paroh Alexandru Roman, au fost încurajaţi să desăvârşească lucrările la sfântul locaş, care va îmbrăca în perioada următoare veşmântul picturii.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *