Vernisaje de excepţie la Clubul Fotografilor Iaşi

Sala „Diotima” a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi a găzduit marţi, 31 ianuarie 2017, două vernisaje de fotografie colective: „Reflexii” şi „Veşnicia s-a născut la sat…”. Cele două evenimente au fost organizate de Clubul Fotografilor Iaşi, în prezenţa unui public numeros pasionat de arta fotografică.
Membrii Clubului Fotografilor Iaşi au organizat aseară două venisaje de fotografie colective. Evenimentele au fost moderate de Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi, care a mulţumit membrilor clubului pentru că au venit în faţa publicului cu imagini valoroase. În acelaşi timp, a fost apreciată munca depusă timp de două săptămâni de Florin Aioanei, membru în cadrul clubului, cel ce s-a îngrijit atât de cele două expoziţii, cât şi de expoziţia de fotografie (în)Tineri(re). Prima expoziţie de fotografie este intitulată sugestiv „Reflexii” şi se află în Galeria de artă „Labirint” a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi. Cele 40 de imagini au fost realizate de 21 de membri ai Clubului Fotografilor Iaşi. „Reflexia este o filtrare prin propriul suflet” a menţionat profesorul Ioan Răducea, membru în cadrul Clubului Fotografilor Iaşi: „Fiecare a încercat să vorbească de bucuria de a fotografia, de realitatea filtrată prin simţământul nostru, pe care ţi-o dă imaginea făcută cu inimă. Unii colegi s-au îndreptat către alogorie, iar alţii au mers pe contrast”. Fotografiile din expoziţia „Refexii” îl determină pe privitor să-şi imagineze un subiect anume. Vlad Colotilă, membru în cadrul Clubului Fotografilor Iaşi: „Cred că cel mai important într-o astfel de expoziţie este să ne folosim fiecare dintre noi imaginaţia. Fotograful se gândeşte să facă subiectul mult mai important într-o reflexie decât într-o imagine de portret sau peisaj”. Publicul a urmărit în continuare montajul cu cele 40 de lucrări expuse de următorii membri: Florin Aioanei, Mihaela Ajităriți, Nicu Apostu, Marius Balan, Dorian Butnaru, Constantin Ciobanu, Constantin Ciofu, Vlad Colotilă, Mihaela Beatrice Constantinescu, Raluca Damian, Mirela Grosu, Romică Horhotă, Vasile Iacob, Doru Nastas, Anamaria Oanea, Daniel Olariu, Paul Pădurariu, Ioan Răducea, Sorin Untu, Cristian Vidrașcu şi Oana Zobu.
Ar trebui să continuăm cu şirul acestor expoziţii”
În partea a doua, s-a organizat vernisajul expoziţiei de fotografie „Veşnicia s-a născut la sat…”, aflată în Galeria de artă „La Gard”. În cele 64 de lucrări, 23 de membri ai Clubului Fotografilor Iaşi vin în faţa publicului cu imaginea satului din zilele noastre. Romică Horhotă a sugerat că proiectele fotografice dedicate satului românesc ar trebui să continue: „Cred că ar trebui să continuăm cu şirul acestor expoziţii. Să ne aducem aminte că în perioada interbelică, un mare fotograf, Iosif Berman, a fost invitat de Dimitrie Gusti să-l însoţească în călătoria sa de culegere de texte. Atunci s-au realizat fotografii în mediul rural care au rămas antologice”. Vasile Iacob a atras atenţia că în zona rurală pot exista anumite riscuri atunci când fotografiezi şi a apreciat modul cum s-au panotat lucrările de către Florin Aioanei. Viaţa la ţară este pentru mulţi dintre cei ce locuiesc la oraş necunoscută, e de părere Mihaela Ajităriţi: „Mă bucur că expoziţia de faţă este pe gardul Parcului Copou pentru că poate fi mai uşor vizionată de tinerii şi copiii care nu au cunoscut viaţa de la ţară. Merg foarte des în mediul rural şi am observat că încă mai există case cu pridvor. Din imaginile noastre se poate vedea că oamenii mai merg la munca câmpului şi cresc animale, ţin tradiţiile şi obiceiurile străbune”. În cadrul discuţiilor legate de expoziţie şi de satul românesc, Nicu Apostu a folosit două parafrazări: „Deşi <<veşnicia s-a născut la sat>>, se pare că <ăbdare

>>. Satul românesc nu mai e aşa cum îl ştiam eu în copilărie şi probabil va deveni o imagine strâmbă a oraşului. Oana Zobu s-a legat în interveniţa sa de fotografia din expoziţia „Veşnicia s-a născut la sat…”: „Fotografia mea are în spate o poveste cam tristă. Copacul pe care l-am surprins se află într-o grădină a unei case care a ars. Am considerat că are legătură cu ceea ce dorim să sugerăm în titlu”.

Atmosfera satului prin cântecul popular
Programul a continuat cu prezentarea montajului cu cele 64 de fotografii expuse de următorii membri: Bianca Adiaconiței, Florin Aioanei, Mihaela Ajităriți, Nicu Apostu, Marius Balan, Constantin Ciobanu, Constantin Ciofu, Vlad Colotilă, Mihaela Beatrice Constantinescu, Raluca Damian, Mirela Grosu, Romică Horhotă, Vasile Iacob, Larisa Maxim, Doru Nastas, Anamaria Oanea,Daniel Olariu, Paul Pădurariu, Gheorghiță Nemțanu, Ioan Răducea, Sorin Untu, Cristian Vidrașcu, Oana Zobu. Profesoara Nina Munteanu de la Colegiul Naţional de Artă „George Enescu” din Iaşi a prezentat un repertoriu de cântece populare culese de dincolo de Prut, despre care a amintit cum le-a cules de la bătrânii satelor. Următorul eveniment va avea loc marţi, 7 februarie 2017, de la ora 18:30, când se va desfăşura cea de-a 164 întrevedere a Clubului Fotografilor Iaşi. 

 

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *