Părintele Constantin Coman: “Fotografia este o provocare majoră!”

Expoziţia de Fotografie “Din Tată-n fiu”, organizată de Clubul Fotografilor Iaşi, a fost vernisată marţi, 3 noiembrie 2015, în Aula Magna “Mihai Eminescu” a Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi. Despre lucrările expuse au vorbit Constantin Ciofu, Paul Pădurariu şi pr. prof. dr. Constantin Coman.
 
În Aula Magna “Mihai Eminescu” a Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi a avut loc marţi, 3 noiembrie 2015, vernisajul expoziţiei de Fotografie “Din tată-n fiu”, semnată de Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi, şi de Paul Pădurariu. Expoziţia itinerantă a fost expusă în seara zilei de 3 noiembrie 2015, în Sala Paşilor Pierduţi, fiind vizitată de publicul numeros. Evenimentul a reprezentat debutul Zilelor Pro Vita Iaşi – 2015, organizate de Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Pentru început, Constantin Ciofu, a amintit că expoziţia de fotografie este organizată la invitaţia Departamentului Pro Vita din Iaşi. “M-am bucurat pentru că părintele Constantin Coman, invitatul special al acestei seri, a admirat lucrările noastre de două ori. Lucrările expuse au fost realizate pe parcusul mai multor ani. Veţi găsi imagini care surprind relaţia părintească dintre tată şi fiu. Mesajele celor 30 de lucrări sunt emoţionante. În una dintre fotografii veţi vedea o altă relaţie dintre tată şi fiu, de această dată spirituală, întrucât în acea imagine este surprins un moment din cadrul Tainei Călugăriei. Nu a fost uşor să găsim fotografii care să se încadreze în tema Zilelor Pro Vita”, s-a exprimat Constantin Ciofu. Vizibil emoţionat, Paul Pădurariu, a mărturisit că tema expoziţiei este “pe sufletul” lui, întrucât este tată a doi copii. “Mi-a fost un pic mai uşor să aleg cadrele. Ne bucurăm pentru că am putut răspunde invitaţiei colegilor de la Pro Vita”, a spus Paul Pădurariu.

“A fi iubitor de fotografie este un foarte mare dar şi o ispită”

Părintele Constantin Coman a evidenţiat că expoziţia de Fotografie “Din tată-n fiu” este un foarte potrivit prolog pentru discuţia din partea a doua a serii. “M-am bucurat să aflu că există o expoziţie de Fotografie pe subiectul discuţiei noastre din această seară (n.r. marţi, 3 noiembrie). Domnul Constantin Ciofu a menţionat că sunt un iubitor al fotografiei. A fi iubitor de fotografie, dar mai ales de imagine, este un foarte mare dar şi o ispită. Nu e uşor să te uiţi cu pofta ochilor de a vedea orice fel de frumuseţe. Am făcut fotografie de la 14 ani. Nu ar însemna foarte mult, dacă acum nu aş avea 62 de ani. Când eram la seminarul teologic, am primit de la o mătuşă un aparat de fotografiat Smena 6, pe care îl păstrez şi acum ca amintire. În anii ce au urmat, am evoluat cu aparate din toată gama, până când am ajuns ca în anul 1980 să am un Nikon. Am făcut fotografii, am pozat şi am developat. La acea vreme, ca să vezi ce ai fotografiat, trebuia să pregăteşti nişte soluţii, să le nimereşti, să le ai la o anumită temperatură, să ai hârtie fotografică, să developezi filmul, iar apoi să te uiţi cum apare în camera obscură imaginea pe hârtie. N-am avut bucuria să-i pozez mai întâi pe copiii mei, dar i-am fotografiat pe toţi nepoţii mei”, a mărturisit părintele Constantin Coman.

“Din tată-n fiu”, un prolog la conferinţa părintelui Coman

“Îi felicit din toată inima pe cei doi fotografi, Constantin Ciofu şi Paul Pădurariu! Am făcut turul fotografiilor şi e foarte potrivit că tema este limitată la tată şi fiu. Titlul expoziţiei este foarte inspirat, cu temei biblic. Aşa cum ştiţi, genealogia Mântuitorului este pe inie bărbătească, fiind «Din tată-n fiu». Astfel, se recuperează o postură a tatălui, care este subapreciată. Mi s-au lipit ochii de două imagini. Prima este a domnului Paul Pădurariu, care surprinde un tată călcând rufe, iar a doua, a domnului Constantin Ciofu, surprinde un copil, cu un chip extrem de expresiv, care se ţine de mâna tatălui, o mână foarte bărbătească şi fermă. Apoi avem o fotografie de la tunderea în monahism, care generează o paternitate şi o filiaţie duhovnicească mai puternice decât cele trupeşti. Sunt imagini extraordinare, fotografia fiind o provocare majoră. Este o luptă cu excesul şi excedentul de fotografie, din cauza faptului că aparatul de fotografiat a trecut în telefon. Este o mare diferenţă între fotografia realizată cu telefonul şi fotografia realizată de un fotograf. În faţa unor fotografii, precum cele expuse, trebuie să staţionezi ca să-ţi spună ceva. Îi felicit încă odată pe autorii acestei expoziţii de Fotografie pentru că prologhează conferinţa mea din această seară”, s-a exprimat invitatul special al sericii, preotul Constantin Coman. În continuare, Constantin Ciofu a mulţumit părintelui Constantin Coman pentru că a apreciat lucrările expuse şi pentru că a punctat câteva aspecte legate de mesajul fotografiei. De asemenea, au fost adresate mulţumiri colegilor din Clubul Fotografilor Iaşi care au ajutat la montarea expoziţiei, precum şi celor prezenţi la eveniment.
Expoziţia de Fotografie itinerantă “Din tată-n fiu” poate fi vizionată până pe 9 noiembrie 2015, după următorul program:
Miercuri, 4 noiembrie, de la ora 19:00 – Colegiul “Sfântul Nicolae” (lângă Teatrul Naţional Iaşi)
Vineri, 6 noiembrie, de la ora 17:00 – Librăria Cărturești – Palas Mall
Sâmbătă, 7 noiembrie, de la ora 13:00 – Librăria Cărturești – Palas Mall
Luni, 9 noiembrie, de la ora 18:00 – Casa de Cultură a Studenților din Iaşi
Mulţumim lui Mihai Neagu pentru fotografiile realizate!

 
 
 
 
 
 
 
 

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *